Project omschrijving

.

.

Catholic Hospital Battor

Battor, Ghana

Battor Catholic Hospital in Ghana is ruim 60 jaar geleden door de Dominicaanse zusters uit Speyer (D) gesticht.

Het ziekenhuis geniet in Ghana grote bekendheid door de zeer goede gynaecologisch oncologische en verloskundige zorg die er geboden wordt.

Ruim twintig jaar geleden werden Nederlandse urologen door de gynaecologisch gespecialiseerde zuster-dokter Edgitha Gorges gevraagd om te helpen met het opereren van blaasfistels. De urologie deed toen zijn intrede in Battor!

Al snel werd duidelijk dat er veel mannen waren die niet meer konden plassen, en wel 5 tot 10 jaar met een buikcatheter rondliepen terwijl ze heel goed geholpen hadden kunnen worden met een prostaatoperatie.

Blaasfistels na de bevalling komen inmiddels gelukkig niet veel meer voor in de regio van BCH, maar prostaatvergroting, prostaatkanker en plasbuisvernauwing zijn aan de orde van de dag. En, omdat ook de bevolking in Ghana langzaamaan wat meer ouderen krijgt, lijken deze problemen zelfs toe te nemen.

Per bezoek van 2 weken doet ons team ongeveer 50 operatieve ingrepen waarbij het inderdaad vooral om operaties gaat die met prostaatziekten te maken hebben.

Ondanks dat het ziekenhuis geen urologie-opleiding heeft worden regelmatig artsen in opleiding tot uroloog uit het Universiteitsziekenhuis in Accra naar Battor gedetacheerd om mee te kunnen doen met operaties die ons team uitvoert. Wij hopen dat bij de jonge specialisten de wens ontstaat om, eenmaal klaar met de opleiding, het specialisme fulltime in Battor te gaan uitoefenen.

DONEER
  • battor

DUTCH UROLOGY FOUNDATION

UROLOGIE VOOR IEDEREEN

VEEL DRUPPELS OP EEN GLOEIENDE PLAAT GEVEN TOCH EEN HELE PLAS