Project omschrijving

een uitgebreidere beschrijving van de uitdagingen om materialen ter plaatse te krijgen en behouden

Operatiekamerlampen:

Bij een operatie heb je goed licht nodig. Daarvoor zijn er lampen (schijnwerpers), die boven de operatietafel hangen. Daarin zitten vaak meerdere halogeen lampjes. Dit zijn speciale lampjes met extra sterke lichtopbrengst. Het vermogen mag ook weer niet te hoog zijn, want dan is er risico op brand.

Deze lampjes zijn veel duurder dan normale, die je thuis gebruikt. Ze zijn echter steeds slechter verkrijgbaar.

In Nederland worden operatiekamerlampen steeds meer vervangen door LED-lampen.

De halogeenlampjes, die in Nederland over zijn, kunnen heel goed gebruikt worden in de lokale ziekenhuizen.

Gooi niets weg!

specificaties: 22,8V-50W type H.018566/ 64650 50 W 22,8 V/6419/3A

FOTO

Catheters

Catheters: als mensen niet meer kunnen plassen krijgen ze een catheter via de plasbuis of via de buik, rechtstreeks in de blaas. Dat kan voor langere tijd zijn (verblijfscatheter) of éénmalig.

Alle steriele materialen hebben een officiële “ten minste houdbaar tot”-vermelding. In Nederland mogen deze materialen ná die tijd niet meer worden gebruikt en moeten uit het ziekenhuis verwijderd worden. Bacteriën zullen niet na deze datum in grote getale door de dubbele verpakking naar binnen kruipen. Weggooien is dus zonde. In ziekenhuizen in de derde wereld is er een tekort aan cathetermateriaal. Daar kunnen deze catheters nog goed gebruikt worden.

Eénmalige catheterisatie moet in derde wereld landen vaak worden gedaan met ouder en soms uitgedroogd materiaal.

Gebruik van te oud materiaal kan schadelijk zijn.

Bijna verlopen materialen worden voor onze goede doelen verzameld.

Als er na een urologisch operatie een catheter moet worden achtergelaten, moet deze natuurlijk aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Vaak lukt het om leveranciers van cathetermateriaal bereid te vinden om voor dit doel te doneren.

In 2020 was het mogelijk om operatatie-instrumentarium te vergaren:

In de nederlandse ziekenhuizen wordt met enige regelmaat heel veel operatie-instrumentarium vervangen, zonder dat het versleten is. Harmonisatie of overgang naar een andere leverancier kan voldoende zijn om nagenoeg alles te vervangen. Dat gaat het ziekenhuispersoneel aan het hart.

Firma Meekersmedical (https://meekersmedical.nl/) haalt dit bij de ziekenhuizen weg en biedt dit aan voor hergebruik in derde wereldlanden.

Op deze wijze hebben wij nog goed instrumentarium kunnen ophalen, om zo een deel van het versleten materiaal in onze ziekenhuizen in Ghana en Tanzania te vervangen.

DUTCH UROLOGY FOUNDATION

UROLOGIE VOOR IEDEREEN

VEEL DRUPPELS OP EEN GLOEIENDE PLAAT GEVEN TOCH EEN HELE PLAS