Project omschrijving

Kilimanjaro Christian Medical Centre

MCMC

Moshi Tanzania

Het ziekenhuis Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC) is in 1971 geopend. Het is een groot opleidingsziekenhuis waar 1e t/m 3e-lijns zorg gegeven wordt en waar inmiddels ook co-assistenten in opleiding tot arts hun stages lopen. Op bescheiden schaal wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

De afdeling urologie en de urologische opleiding die toegankelijk is voor artsen uit heel Oost-Africa is gestart door de Amerikaanse uroloog en pastor dr. Lester Eshleman (en zijn vrouw, die veel goodwill heeft gekweekt door haar zorgzame en diplomatieke karakter). Van 1992 t/m 1997 was hij de eerste medical director. Inmiddels is deze taak in handen van een Tanziaanse uroloog. Tot 2015 was Alfred Mteta het hoofd en daarna is deze taak overgenomen door dr. Frank Bright. Prof. Mteta is nu decaan van de universiteit die aan KCMC verbonden is.

Ter ere van dr. Lester Eshleman wordt 2-jaarlijks het Lester Eshleman Symposium georganiseerd. Voor locale urologen en voor alle urologen die in de afgelopen 25 jaar in KCMC opgeleid zijn, is dat een soort reünie waar genoten kan worden van operatiesessies en theoretische voordrachten door een internationale sprekers.

Dr. Jacques Bogdanowicz kent de afdeling al sinds 1999 en heeft sinds 2007 het Lester Eshleman Symposium (mede)georganiseerd; ook heeft hij sinds 2015 een administratieve aanstelling als staflid in KCMC. Jacques is minimaal 2 keer 3 maanden per jaar in KCMC. Zijn taken zijn o.a. het verbeteren van de urologie-opleiding, de coördinatie en het begeleiden van het invoeren van endoscopische apparatuur voor kijkoperaties. Deze apparatuur is door de firma Olympus gedoneerd.

Sinds 2016 organiseert hij zo’n 3 tot 4 keer per jaar Intensieve Practische Workshops waarbij meestal 1 buitenlandse uroloog wordt uitgenodigd die superspecialist is op een specifiek deelgebied. Deze geeft dan in een periode van 1 tot 2 weken aan de locale staf en assistenten zowel practisch als theoretisch onderwijs.

Prof. Ruud Bosch geeft sinds 2017 twee keer per jaar zo’n Intensieve Practische Workshop over Urethrachirurgie (plasbuischirurgie). De assistenten in opleiding assisteren dan bij de operaties en kunnen ook steeds meer zelf doen waardoor standaard technieken worden aangeleerd. Niet zelden vraagt een jonge klare uroloog aan “prof” om ook op zijn nieuwe locatie thuis nog eens mee te komen opereren. Omdat de opleidingsassistenten niet alleen uit Tanzania komen, maar ook uit landen als Rwanda, Oeganda, Ethiopië, Zambia, Malawi en Namibië heeft de opleiding die we verzorgen een (bescheiden) impact in een geografisch groot gebied. Ook de medisch studenten zijn erg gebrand op de lessen en de voordrachten die we hun geven.

Inmiddels wordt in samenwerking met de neurologen in het ziekenhuis ook aandacht besteed aan de nu nog gebrekkige urologische begeleiding van dwarslesiepatiënten.

  • battor

Hulp bij het opleiden

tekst toe te voegen

DUTCH UROLOGY FOUNDATION

UROLOGIE VOOR IEDEREEN

VEEL DRUPPELS OP EEN GLOEIENDE PLAAT GEVEN TOCH EEN HELE PLAS