Project omschrijving

.

.

Holy Family Hospital

Nkawkaw, Ghana Eastern region

Urologische missie Nkawkaw 2022

In oktober 2022 konden Henk Vergunst en Ronald Nooter weer naar het Holi Family Hospital in Nkawkaw.  Voor het eerst sinds de lockdowns ivm de COVID-19 pandemie.

We hebben veel voorbereidingen getroffen.  Door ondersteuning van het Franciscus Gasthuis en Vlietland was het mogelijk om een diathermie-apparaat mee te nemen (nodig om bloedvaatjes dicht te schroeien). Daarnaast nog de nodige catheters die weer in het ziekenhuis waren verzameld en daarnaast verkregen van een leverancier.

Het voelde dit keer minder spannend dan normaal. Alsof we thuis kwamen. Het was weer een warm bad. Doordat we zo lang niet geweest zijn, was het druk en nog harder werken.

Op de zaterdagmiddag al direct een volle poli, met vooral mannen met catheters om zo het operatieprogramma van de maandag te kunnen vullen.  De locale Zr Sandra stond ons deze weken weer bij met haar passie voor de patienten. Op zondag de OK ingericht. Al onze koffers met materialen moesten weer uitgepakt worden. Apparatuur gecontroleerd.

Op maandag konden we van start!

We hebben dit jaar 158 mensen op de poli gezien en 43 operaties verricht.

Geroutineerd hebben we ons op de poli steeds opgesplitst en werkten ieder op een kamer, met een verpleegkundige als ondersteuning.  De dagen waren lang, maar daar kwamen we ook voor!

Tijdens deze missie hebben we wel veel materiaalpech gehad.  Gelukkig was het mogelijk om met diverse techneuten uit Nederland via Whatsapp te communiceren. Hierdoor is het diathermie-apparaat van Erbe weer aan de praat gebracht. Het behoeft wel nog wat aanpassingen, maar die kunnen we volgende keer weer meenemen. Ook het diathermie-apparaat van het ziekenhuis kon worden vervangen. Een probleem blijkt te ontstaan door het hergebruiken van wegwerp handstukken voor die diathermie:  door de warmte bij het steriliseren trekken die krom en gaan lekken. Dan krijg je kortsluiting in die handstukken en ook in het apparaat, waar dan zaken doorsmelten.  We moeten dus blijven zoeken naar echte herbruikbare onderdelen. Dit is ook de consequentie van onze goede bedoelingen om ongebruikt materiaal zo maar mee te nemen vanuit Nederland. Ik ben dan ook heel blij met de compleet nieuwe handstukken die ik van Erbe nederland heb meegekregen.

Voor het verrichten van de kijkoperaties hadden we gelukkig weer een vervangend onderdeel van de firma Olympus gekregen.

Ook nog spullen uit een ziekenhuis dat is gesloten.

Helaas hebben we dikke pech met de lichtbronnen die we nodig hebben om de kijkoperaties uit te voeren. Daarvan is er een “dood”. De voeding doet het niet meer. De andere heeft een probleem met de Xenon lamp.  We konden dan ook niet meer met goed fatsoen kijkoperaties doen. Gelukkig verwachten we in 2023 vervanging van diverse apparaten in het Rotterdamse, waar wschl dan wel wat van naar de DutchUrologieFoundation kan komen.

Op de middelste zaterdag hebben we ons een dagje uit gegund en bezochten een natuurpark.

Na twee weken hebben we alles weer ingepakt voor het volgende jaar.

Dank voor de support vanuit Nederland voor financiele sponsoring, maar ook alle materialen die we konden meenemen. En natuurlijk ook voor de technische ondersteuning vanuit nederland.  Zonder die steun kunnen we ons werk daar niet goed doen.

zuster Sandra, Dr Vergunst en Dr Nooter op de OK, meegebrachte spullen. Storingsmeldingen en het houten statief voor de monitor

DONEER

DUTCH UROLOGY FOUNDATION

UROLOGIE VOOR IEDEREEN

VEEL DRUPPELS OP EEN GLOEIENDE PLAAT GEVEN TOCH EEN HELE PLAS